teamwork 1500x445

In mijn blog van september 2020 heb ik raadsheer familierecht Faith Ibili aangehaald voor zijn uitleg waarom het in familiezaken, zoals scheiding, vaak beter is om de kwestie via mediation op te lossen, in plaats van een rechter een beslissing te laten nemen. Zoals hij treffend stelt: “het onderliggende probleem los je daarmee vaak niet op”.

Dat wordt vaak juist wel bereikt met mediation. Niet de regie uit handen geven en de rechter het besluit laten nemen, maar samen actief zoeken naar een oplossing die voor alle partijen aanvaardbaar is.

Voordelen mediation

Mediaton heeft nog veel meer voordelen boven een gang naar de rechter.

  • Mediaton bespaart tijd, tijd en energie;
  • Mediation geeft beter passende en blijvende oplossingen;
  • Bij mediation komt ieders mening aan bod; je hebt invloed op de uitkomst;
  • Tijdens mediation wordt gedacht in oplossingen (win-win).

U kunt o.a. deze voordelen  teruglezen in de publieksfolder van de Mediators federatie Nederland, die u binnenkort ook kunt lezen op mijn website, maar die u onderstaand alvast kunt downloaden en inzien.

Download hier de folder in PDF

Mediation bespaart geld

Eén van de voordelen van mediation wil ik hier even uitlichten: het bespaart geld.

In z’n algemeenheid kan worden gesteld dat mediation sowieso veel voordeliger is.

  1. De tarieven van een mediator zijn aanmerkelijk lager dan die van een advocaat.
  2. U heeft samen maar één mediator nodig, en anders ieder een eigen advocaat.

Mediation is dus al snel meer dan 50% voordeliger dan het inschakelen van een advocaat.

Dat gevoegd bij de andere voordelen, die overigens inhoudelijk elk al meer waard kunnen zijn dan het financieel voordeel, is voldoende reden om te onderzoeken of mediaton ook iets voor u is, in plaats van een advocaat in te schakelen.

Gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging)

Maar er kan nog een belangrijk financieel voordeel zijn.

Volgens onderzoek (2018) van de Raad van Rechtsbijstand (RVR) , samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), komt ongeveer 40% van de Nederlandse bevolking in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, in de volksmond “toevoeging” genoemd. Er is dus een grote kans dat u beiden, of één van u, in aanmerking komt voor toevoeging. Dit is afhankelijk van uw inkomen en gezinssituatie.

U betaalt dan niet het uurtarief of het all-in tarief van de mediator, maar slechts een beperkte eigen bijdrage van € 56,– of € 112,– , afhankelijk van uw gezinssituatie en mits uw (individueel) verzamelinkomen in 2019 niet hoger was dan € 40.400,–, en uw vermogen niet hoger was dan € 30.360,– (per persoon).

Ter vergelijking: De eigen bijdrage die u aan een advocaat moet betalen, is tenminste € 362,– en kan oplopen tot € 904,–. Ook hier dus weer een aanmerkelijk verschil tussen advocatuur en mediation, ten gunste van mediation.

Ook als u bij scheiding kiest voor mediation zal de rechter een beschikking moeten afgeven. Hiervoor bent u beiden griffierecht verschuldigd. Het standaardbedrag is € 154,50 per persoon, of € 42,50 als u in aanmerking komt voor toevoeging.

Als MfN-registermediator, aangesloten bij de Raad bij Rechtsbijstand, is Eddy Kolk Mediation verplicht voor de start van de mediation met u te onderzoeken of u in aanmerking komt voor toevoeging. Niet elke MfN-registermediator werkt met gesubsidieerde rechtsbijstand.  Hij of zij is wel verplicht u vooraf hierover te informeren, zodat u de keuze heeft een gecertificeerde MfN-registermediator in te schakelen die wel onder toevoeging werkt, of tegen het commerciële tarief bij de mediator die niet onder toevoeging werkt.

 

Wilt u meer weten over gesubsidieerde rechtsbijstand en of u hier voor in aanmerking komt? Neemt u dan gerust contact met mij op.