teamwork 1500x445
“Een nieuwe partner, een nieuw gezin…. maar accepteren zijn kinderen me wel?”

Stiefplan-coach

Een Stiefplan-coach is gecertificeerd en gespecialiseerd in het begeleiden van ouders, stiefouders en kinderen in samengestelde gezinnen. Ik kan (stief-)ouders en hun kinderen in hun nieuw samengesteld gezin helpen een stevig fundament te geven, waarin een ieder zich veilig en thuis kan voelen.

Stiefouder en stiefkind zijn duidelijke en herkenbare termen, maar hebben voor velen een negatieve klank. Zo’n 10 jaar geleden is uit een speciaal hiervoor uitgeschreven wedstrijd als vervangende term “plusouder en pluskind gekomen”. Stiefmoeders blijken dit woord wel te waarderen, maar de biologische moeders veel minder. Ook dat geeft aan hoe moeilijk het voor ouders en kinderen is om je in meer dan één gezin “thuis” te voelen en recht te doen aan alle oude en nieuwe gezinsleden. Stief- of zo u wilt plusouder, ben je niet, dat word je. Dat is een groeiproces voor alle partijen, met alle groeipijnen die daar bij horen. En daarbij kan deskundige hulp welkom zijn.

Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede echtscheidingen van 60%.
Een tweede scheiding is voor kinderen erg zwaar en heeft dan ook veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Gelukkig hoeven tweede huwelijken steeds minder te mislukken. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie vooraf of tijdens het tweede huwelijk er veel problemen voorkomen kunnen worden. Een samengesteld gezin heeft immers haar eigen kenmerken en als je deze kent is het samenvoegen van twee gezinnen een stuk gemakkelijker.

Het Stiefplan

Sinds 2009 zijn ouders die gaan scheiden verplicht een ouderschapsplan op te stellen waarin afspraken gemaakt worden over de opvoeding en verzorging van de kinderen. Waarom zou je niet een soortgelijk plan maken als je een relatie begint (of hebt) met iemand die al kinderen heeft?

Vaak zijn de relaties in een nieuw gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten (bijvoorbeeld t.o.v. je (ex-)partner, je biologische en stiefkinderen). Naast emotionele spanningen komen er ook praktische problemen om de hoek kijken: Hoe voeden we op? Wie corrigeert de kinderen? Hoe vieren we de verjaardagen? En hoe gaan we om met de ex-partner?

Wanneer je twee gezinnen samenvoegt, is het belangrijk dat je probeert rekening te houden met elkaars wensen en verwachtingen, ook die van de kinderen. De vragen die je elkaar in een nieuw gezin zou moeten stellen – en die essentieel zijn om een succesvol stiefgezin te kunnen worden – heb je niet zomaar paraat of liggen niet altijd voor de hand. We hebben nog zo weinig ervaring met leven in een modern stiefgezin, dat we niet altijd weten waaraan we moeten denken.

Het Stiefplan helpt bij het formuleren van een gezamenlijk doel. Je kunt invullen welke steun je verwacht van je partner (praktisch én emotioneel) en wat je belangrijk vindt in de opvoeding, hoe je wilt dat er met spullen wordt omgegaan en welke rol de ex-partner en ex-schoonfamilie spelen.
Neem de tijd om het Stiefplan gezamenlijk te bespreken en in te vullen – ook met de kinderen; het vergroot de kans dat jullie nieuwe gezin wél zal slagen.

Op de pagina documentatie kunt u het Basisstiefplan bekijken en eventueel downloaden.

Dit Basisstiefplan is een verkort Stiefplan en vormt een voorbereiding op het persoonlijke Stiefplan. Dit basisplan geeft u een idee welke vragen en onderwerpen in uw persoonlijk Stiefplan aan de orde moeten komen en waar eventueel ondersteuning bij nodig is. Vaak wordt hier pas aan gedacht als er problemen zijn ontstaan en het bijna te laat lijkt te zijn. Beter is het om hier aan het begin van een nieuwe relatie aandacht aan te geven, zodat de problemen kunnen worden voorkomen.   

Werkwijze

De eerste stap is het maken van een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Afspraken kunnen zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden, net wat u het beste uitkomt. Ik kom dan bij u langs om kennis te maken en de situatie te bespreken.

Alle gesprekken vinden plaats bij u thuis of op mijn adres, wat uw voorkeur heeft, of op een locatie waar u zich prettig voelt. Er worden geen reiskosten berekend. In het gratis intakegesprek wordt ook met u besproken wat de kosten van de dienstverlening zullen zijn.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dan betaalt de Raad van Rechtsbijstand een groot deel van de kosten. U bent dan slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd, afhankelijk van uw inkomen. We kunnen dit samen uitrekenen tijdens het intakegesprek en ik kan dan ook de aanvraag voor u verzorgen.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Eddy Kolk Mediation is onder andere actief in gemeentes Steenwijkerland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Meppel, Westerveld, Hoogeveen en Zwolle. Woont u buiten deze kerngemeentes? Geen probleem, ook dan kunt u uiteraard gewoon contact opnemen.