“Hoe tref ik met mijn ex een goede omgangsregeling voor de kinderen, zonder dat we weer ruzie krijgen”
Slider

Scheiding

Bent u gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend en wilt u advisering en begeleiding bij uw (echt)scheiding?

Wilt u voorkomen dat uw “overlegscheiding” uitmondt in een “vechtscheiding”?

Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:

– zorg voor de kinderen;

– wat gebeurt er met de woning;

– partneralimentatie en kinderalimentatie;

– scheiding en eigen bedrijf.

Als ervaren MfN register(familie-)mediator en financieel echtscheidingsadviseur kan ik u deskundig en integer begeleiden en adviseren op het gebied van (echt)scheiding.

Scheiden is een ingrijpend en emotioneel proces. Het is dus erg belangrijk dat bij de scheiding voldoende  aandacht is voor alle aspecten die voor nu en uw toekomst belangrijk zijn, zowel emotioneel, juridisch, financieel als fiscaal. Een integrale begeleiding, met respect en aandacht voor ieders gevoelens en mogelijkheden, waarbij met al deze facetten rekening wordt gehouden, is dan ook essentieel. In mijn begeleiding verenig ik al deze aspecten en ontzorg u zo optimaal mogelijk.

Zijn er minderjarige kinderen bij betrokken? Dan staat hun belang natuurlijk centraal. U scheidt van elkaar als partners, maar blijft verbonden als ouders. Jaarlijks maken 70.000 kinderen een scheiding mee; maar liefst 80% van hen ervaart de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding (CBS 2018). Wat fijn voor hen en u als u de scheiding wel in goed onderling overleg kunt regelen.

Voor de omgang tijdens en na de scheiding met uw kinderen kan ik u voorzien van nuttige tips.

Werkwijzemediation-stiefplan-coaching-steenwijk

De eerste stap is het maken van een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Afspraken kunnen zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden, net wat u het beste uitkomt. Ik kom dan bij u langs om kennis te maken en de situatie te bespreken. Alle gesprekken vinden in principe bij u thuis plaats, bij mij of op een locatie waar u zich prettig voelt. Er worden geen reiskosten berekend.

In het gratis intakegesprek wordt met u besproken wat voor u van belang is en wat de kosten van de dienstverlening zullen zijn. Maar ook waarover u en uw (ex-)partner het al samen eens zijn en wat u eventueel al zelf kunt regelen. Hiervoor ontvangt u dan handige hulpmiddelen. Dat scheelt u  natuurlijk in de kosten.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dan betaalt de Raad van Rechtsbijstand een groot deel van de kosten. U bent dan slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd van € 54,- of € 107,-, afhankelijk van uw inkomen. U heeft mogelijk recht op toevoeging bij een lager fiscaal jaarinkomen (peiljaar 2017) dan € 38.600,-. Deze mogelijkheid zal ik met u onderzoeken tijdens het intakegesprek en kan dan ook de aanvraag voor u verzorgen.

Ter vergelijking: als u niet kiest voor mediation, maar voor de inschakeling van een advocaat, dan varieert de eigen bijdrage van € 345,- tot € 862,- (deze bedragen gelden in 2019).

Wordt bij de scheiding kinder- en/of partneralimentatie afgesproken?

De bedragen van de kinderalimentatie en meestal ook van de partneralimentatie worden jaarlijks aangepast; bedoelt als compensatie van de prijsinflatie. De Minister voor Rechtsbescherming stelt in november van elk jaar het  indexeringspercentage vast. In 2018 bedroeg dat percentage 1,5% en in 2019 2%. Het percentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant en de landelijke dagbladen, maar als u daar prijs op stelt, ontvangt u van mij jaarlijks tijdig een emailbericht met het indexpercentage voor het volgende jaar. Desgewenst geef ik u de nieuwe bedragen door, die dan gelden vanaf 1 januari van het volgende jaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Eddy Kolk Mediation is onder andere actief in gemeentes Steenwijkerland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Meppel, Westerveld, Hoogeveen en Zwolle. Woont u buiten deze kerngemeentes? Geen probleem, ook dan kunt u uiteraard gewoon contact opnemen.