teamwork 1500x445
“Hoe tref ik met mijn ex een goede omgangsregeling voor de kinderen, zonder dat we weer ruzie krijgen”

Scheiding

Bent u gehuwd, geregistreerd partner of samenwonend en wilt u advisering en begeleiding bij uw (echt)scheiding?

Wilt u voorkomen dat uw “overlegscheiding” uitmondt in een “vechtscheiding”?

Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:
– zorg voor de kinderen;
– wat gebeurt er met de woning;
– partneralimentatie en kinderalimentatie;
– scheiding en eigen bedrijf. 

 

Ruim 40% van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, hebben spijt van de gemaakte afspraken en geven aan dat ze hun financiën achteraf anders hadden willen regelen.
‘Angst voor financiële gevolgen’ is de grootste zorg van zowel mannen als vrouwen bij een leven na scheiding. Toch schakelt 39% van de mensen geen enkele hulp in bij het overzien en regelen van hun financiën bij scheiding. Dit komt onder andere omdat zij niet weten waar ze moeten beginnen, of wie ze kunnen inschakelen (volgens onderzoek van Motivaction 2019).

Hieruit blijkt des te meer hoe belangrijk het is om tijdens de scheiding ook goed geïnformeerd te worden over de mogelijkheden en gevolgen van de scheiding op fiscaal en financieel gebied; juist om bovenstaande problemen te voorkomen. Als ervaren MfN register(familie-)mediator en financieel echtscheidingsspecialist kan ik u deskundig en integer begeleiden en adviseren op het gebied van (echt)scheiding.

“Ik kan de scheiding niet voorkomen en ook het verdriet niet, maar ik kan u wel ontzorgen door ervoor te zorgen dat alles in samenspraak goed en vlot geregeld wordt”

Scheiden is een ingrijpend en emotioneel proces. Het is dus erg belangrijk dat bij de scheiding voldoende  aandacht is voor alle aspecten die voor nu en uw toekomst belangrijk zijn, zowel emotioneel, juridisch, financieel als fiscaal. Een integrale begeleiding, met respect en aandacht voor ieders gevoelens en mogelijkheden, waarbij met al deze facetten rekening wordt gehouden, is dan ook essentieel. In mijn begeleiding verenig ik al deze aspecten en ontzorg u zo optimaal mogelijk, in ieder geval vanaf de start van de mediation tot en met de inschrijving van de scheiding. U hoeft hiervoor dus geen advocaat in te schakelen, ook hoeft u niet zelf naar de rechtbank.

Zijn er minderjarige kinderen bij betrokken? Dan staat hun belang natuurlijk centraal. U scheidt van elkaar als partners, maar blijft verbonden als ouders. Jaarlijks maken 70.000 kinderen een scheiding mee; maar liefst 80% van hen ervaart de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding (CBS 2018). Wat fijn voor hen en u als u de scheiding wel in goed onderling overleg kunt regelen.

Voor de omgang tijdens en na de scheiding met uw kinderen kan ik u voorzien van nuttige tips en u bijstaan in het opstellen van een ouderschapsplan.

Ook kan ik u helpen als u (samen) al een advocaat of mediator hebt, maar daarnaast behoefte hebt aan persoonlijke begeleiding en ondersteuning, of aan een second opinion, bijvoorbeeld op het gebied van de financiën of fiscaliteit. Dat is belangrijk als u onzeker bent of de (alimentatie-)berekeningen wel juist zijn en als u wilt weten of u na de scheiding wel kunt rondkomen.

 

Werkwijzemediation-stiefplan-coaching-steenwijk

De eerste stap is het maken van een afspraak voor een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Afspraken kunnen zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden, net wat u het beste uitkomt. Ik kom dan bij u langs om kennis te maken en de situatie te bespreken.

Alle gesprekken vinden plaats bij u thuis of op mijn adres, wat uw voorkeur heeft, of op een locatie waar u zich prettig voelt. Er worden geen reiskosten berekend.

In het gratis intakegesprek wordt met u besproken wat voor u van belang is en wat de kosten van de dienstverlening zullen zijn. Maar ook waarover u en uw (ex-)partner het al samen eens zijn en wat u eventueel al zelf kunt regelen. Hiervoor ontvangt u dan handige hulpmiddelen. Dat scheelt u  natuurlijk in de kosten.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand). Dan betaalt de Raad van Rechtsbijstand een groot deel van de kosten. U bent dan slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd van € 61,- of € 121,-, afhankelijk van uw inkomen. U heeft mogelijk recht op toevoeging bij een lager fiscaal jaarinkomen (peiljaar 2022) dan € 44.000,-. Deze mogelijkheid zal ik met u onderzoeken tijdens het intakegesprek en kan dan ook de aanvraag voor u verzorgen.

Ter vergelijking: als u niet kiest voor mediation, maar voor inschakeling van een advocaat, dan varieert de eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen, van € 394,- tot € 984,- (deze bedragen gelden in 2024).

Wordt bij de scheiding kinder- en/of partneralimentatie afgesproken?

De bedragen van de kinderalimentatie en meestal ook van de partneralimentatie worden jaarlijks aangepast; bedoelt als compensatie van de prijsinflatie. De Minister voor Rechtsbescherming stelt jaarlijks het  indexeringspercentage vast. Per 1 januari 2024 is dit 6,2%.

Op de pagina https://kolkmediation.nl/indexatie-alimentatie/  kunt u eenvoudig het nieuwe bedrag vaststellen door het huidige bedrag bij het juiste jaartal in te geven.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Eddy Kolk Mediation is onder andere actief in gemeentes Steenwijkerland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Meppel, Westerveld, Hoogeveen en Zwolle. Woont u buiten deze kerngemeentes? Geen probleem, ook dan kunt u uiteraard gewoon contact opnemen.