teamwork 1500x445

Dit is de titel van een levenslied, dat tot het repertoire van vele volkszangers behoort, of heeft behoord (overigens niet mijn genre, maar dat terzijde).

Eén couplet daarvan gaat over het huwelijk:

“Wanneer een huwelijk is gestrand
Dan gaan twee mensen scheiden, want
Modern zijn onze zeden
Terwijl zijn koffers ’t huis uit gaan
Zegt hij, en blijft nog even staan
Vergeten we ’t verleden
Ze antwoordt niet, van haat vervuld
Ze laat hem gaan, hij was de schuld
Dat zo de band moest breken
En ’t kind zegt ’s avonds: Paps is weg
Maar Mammie, waarom huil je, zeg
Doch Mammie kan niet spreken.”

Reden voor scheiding

Maar wat is dan de reden dat de huwelijksband zo moest breken?
Dat kunt u terugvinden in de twee tabellen van het CBS onder dit artikel. Het CBS onderzoekt met regelmaat de oorzaken van een scheiding. De eerste tabel is uit 2014 en de tweede uit 1998, ter vergelijking. Hierbij is niet alleen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen gehuwden en niet-gehuwden. Het zal u duidelijk zijn dat er meer dan één reden opgegeven kan zijn.

 

Corona en scheiding

Wellicht staat in een volgend onderzoek ook de coronacrisis als reden vermeld.

In deze coronatijd gaan er volgens de ene nieuwsbron veel meer mensen scheiden dan in andere jaren. Een andere nieuwsbron beweert juist dat scheidingen worden uitgesteld door de coronacrisis, omdat de economische vooruitzichten zouden maken dat de stap nu niet gezet wordt.

Blijkbaar wordt onderzocht hoeveel mensen van plan zijn te gaan scheiden. Dat feit, maar vooral dat mensen (anoniem?) kenbaar maken dat zij op termijn van plan zijn te gaan scheiden, is zorgelijk. Met alle emoties en zorgen die sowieso al gepaard gaan met een scheiding, moet je er niet aan denken hoe hoog de spanningen in huis kunnen oplopen als dat besluit om economische redenen wordt uitgesteld.

Wel of niet

Is het niet zinvol om (nog) eens samen te onderzoeken of de relatie toch behouden kan blijven? In plaats van samen te accepteren dat “we straks gaan scheiden, als het economisch beter gaat”, of dit voorgenomen besluit om deze reden voor je partner verborgen te moeten houden. Juist nu we in deze corona tijd toch meer tijd samen doorbrengen. Wat maakt dat het vroeger belangrijk was om zoveel mogelijk samen te zijn, en dat blijkbaar nu het tegenovergestelde het geval is. Pijnlijk duidelijk gemaakt door de corona crisis. Is dat niet weer om te draaien? Misschien blijft dan dit jaar de jaarlijkse scheidingspiek na de zomervakantie uit.

Of u dit jaar nu thuis blijft of toch iets heeft kunnen boeken – ik wens u een zonnige, onbezorgde en corona vrije vakantie toe.