Mediation
U bent in een conflict verzeild geraakt en wilt hier graag weer uitkomen. Zeker in die gevallen waarin u weer met elkaar verder wilt of moet.
Voor bijna elke ruzie of conflict bestaat een oplossing die voor iedereen acceptabel is. Maar soms is een ruzie of conflict al zo hoog opgelopen, dat u die oplossing niet meer kunt zien.
Maar met mediation kan dat veranderen.
Mediation vindt plaats op basis van vertrouwelijkheid, geheimhouding en vrijwilligheid.
Met mediation lost u zelf het probleem op, samen met de persoon waarmee u het conflict heeft.
Een onafhankelijke bemiddelaar, de mediator, helpt u daarbij. Het grote verschil met bijvoorbeeld rechters en arbiters is dat de mediator geen standpunt inneemt en geen beslissingen neemt.
Het is mijn taak als mediator om het gesprek te begeleiden, te onderzoeken welke informatie (nog) nodig is en samen met de deelnemers een oplossing te vinden voor het conflict die voor alle betrokken partijen aanvaardbaar is.
Immers, beslissingen maken doet u uiteindelijk zelf maar de mediator begeleidt u daarbij. U doet actief mee en zoekt gezamenlijk een creatieve oplossing voor het conflict. Als mediator kies ik geen partij, maar blijf onafhankelijk en neutraal.
Het gaat bij mediation niet om winnen of verliezen, maar dat u beiden tevreden uit het conflict komt (een win-win oplossing).
Partijen die samen naar een oplossing zoeken bereiken veelal een resultaat dat beter past en wellicht ook veel meer te bieden heeft dan een doorgehakte knoop.
Ik kan u begeleiden bij conflicten op de onderstaande gebieden:
Familie en gezin | Werk | Financiële- en zakelijke dienstverlening | Buren en buurt
Werkwijze
De eerste stap is het maken van een afspraak voor een gratis intakegesprek. Afspraken kunnen zowel overdag als ‘s avonds plaatsvinden, net wat u het beste uitkomt. Ik kom dan bij u langs om kennis te maken en de situatie te bespreken.
Alle gesprekken vinden plaats bij u thuis of op mijn adres, wat uw voorkeur heeft, of op een locatie waar u zich prettig voelt. Er worden geen reiskosten berekend. In het gratis intakegesprek wordt ook met u besproken wat de kosten van de dienstverlening zullen zijn.
Als u rechtsbijstand nodig heeft, maar dit niet kunt betalen, kunt u aanspraak maken op gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze bijdrage in de kosten van een advocaat of mediator (conflictbemiddelaar) heet een toevoeging. Dit betekent dat de Raad van Rechtsbijstand een groot deel van de kosten voor u betaalt. U bent dan slechts een geringe eigen bijdrage verschuldigd van € 59,– of € 117,–, afhankelijk van uw inkomen. Deze bijdrage is aanmerkelijk lager bij mediation dan bij het inschakelen van een advocaat.
Zie daarvoor ook mijn blog “Waarom mediation in plaats van naar de rechter?“
De eventuele mogelijkheden voor rechtsbijstand zal ik met u onderzoeken tijdens het intakegesprek en kan dan ook de aanvraag voor u verzorgen.
De voordelen van mediation:
– Mediation is goedkoper dan een juridische procedure;
– Oplossingsgericht, partijen kunnen eigen oplossingen voordragen;
– Conflicten worden sneller opgelost dan met een rechtszaak;
– Informele benadering en minder stressvol;
– Constructieve oplossing met goede beëindiging of behoud van de relatie.
Meer informatie
Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.
Eddy Kolk Mediation is onder andere actief in gemeentes Steenwijkerland, Weststellingwerf, Ooststellingwerf, Meppel, Westerveld, Hoogeveen en Zwolle. Woont u buiten deze kerngemeentes? Geen probleem, ook dan kunt u uiteraard gewoon contact opnemen.